pekmez.gen.tr
pekmez
Sosyal Medyada Paylaş
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Karpuz Pekmezi
Tahin Pekmez Kaç Kalori
Aç Karnına Pekmez
Dut Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Limon Karışımı
Dut Pekmezinin Faydaları
Pekmez Süt Karışımı
Ancora Pekmez
Pekmez Bozulur Mu
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Dut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Siyah Pekmez
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Bal Pekmez
Andız Pekmezi Zararları
İncir Pekmezi Nasıl Yapılır
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmezin Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Hangi Pekmez Kan Yapar
Kiraz Pekmezi
Tahin Pekmez
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Kan Yaparmı
Ardıç Pekmezi
Koyu Pekmez
Organik Pekmez
5 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir
Tüm Sayfalar >>









Pekmez Çeşitleri

Pekmez çeşitleri, Farklı şekillerde ve farklı ürünler kullanılarak hazırlanan pekmez, pek çok hastalığa karşı vücut direncini arttırıcı etkiye sahiptir. Besin değeri bakımından yüksek içeriğe sahip olan pekmez, akışkan bir besindir. Tamamen doğal olarak hazırlanır ve hazırlandığı meyvenin barındırdığı tüm vitamin ve mineralleri içerir. Oldukça tatlı bir lezzete sahip olan pekmez, diyabet hastaları tarafından da kullanılmaktadır. Çünkü içerdiği şeker tamamen doğaldır. Pekmez farklı meyvelerin ezilip, kaynatılması sonucu elde edilir. Jölemsi bir kıvama sahip olan pekmez, keçiboynuzu, üzüm, hurma, dut gibi meyvelerden yapılabilir. Pekmez çeşitleri arasında en tatlı olanı üzümle yapılan pekmezdir. Duttan yapılan pekmezin tadı hafif acımsı olur. Pekmez kaynatma süreci her yörede hemen hemen aynı şekilde olur. Bazen çok ufak değişiklikler görülebilir. Eğer pekmez kaynatılırken içine şeker ilave edilmişse elde edilen pekmezin kalitesi düşerek yapısı bozulur.

Pekmez için tercih edilen meyvenin posası dışında süzülen suyunun pekmez toprağıyla kaynatılması sonucu hazırlanır. Suyu çıkarılan meyvenin şırası uygun bir kazana alınır ve kaynatılmaya bırakılır. Kaynadıkça şıra koyulaşıp, miktarı azalır. Pekmez olmaya yaklaşan şıra azaldıkça üzerine şıra ilave edilmelidir. Pekmez toprağı kaynatılan pekmez miktarına göre eklenmelidir. Kaynama işlemi tamamlanana kadar ne ölçüde şıra eklenmişse toprakta ölçüye uygun şekilde eklenmelidir. Pekmez kaynayıp üzerinde köpük oluşmuş ve koku yayılmışsa pekmez olmuş demektir.

Pekmez çeşitleri nelerdir?

Üzüm pekmezi: Üzümün fazla yetiştirildiği yerlerde üzüm değerlendirmek amacıyla yapılmaya başlanmıştır. Ancak faydaları gözlemlendikten sonra üzüm pekmezi yaygın şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücut üzerinde önemli faydaları vardır. Böbreklerin temizlenmesini sağlar, karaciğer sağlığını korur ve kan yapıcı etkisi vardır. İştah açar, gebelik ve lohusalık dönemi için önerilir. Damar sertliğine karşı iyi gelir, yaşlanma etkilerini azaltır ve yapılan çalışmalara göre ömrü uzattığı bilinmektedir.

Dut pekmezi: Anemi hastalığında kullanılabilecek nadir ürünlerden biridir. Ham maddesi olan dut tatlı bir meyve olsa da pekmezinin acımsı bir tadı vardır. Mide rahatsızlıkları, astım, bronşit, akciğerlerde gelişen lekeler üzerinde etkilidir. Bebekler ve çocuklar için gelişime katkıda bulunmak için önerilir. Özellikle bebeklerin ağzında sıkça karşılaşılan pamukçuk hastalığına karşı iyi gelir. Ağız ve diş sağlığını korur ve vücutta enerji üretimini arttırır. En önemli özelliklerinden biri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve bu sayede vücudu hastalıklara karşı korumasıdır.

Keçiboynuzu pekmezi: Harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi, daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen keçiboynuzundan üretilir. Nefes darlığı için doğal bir ilaçtır. Kolesterolü düşürücü, tansiyonu dengeleyici etkileri vardır. Kanı zehirli maddelerden arındırır, kalp çarpıntısına karşı faydalıdır. Bağırsak hastalıkları, gastrit gibi problemlere iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Kemik sağlığını korur, kalsiyum içeriği sayesinde kemik erimesine karşı faydalıdır. Sütte bulunan kalsiyumdan 3 kat fazla kalsiyum içerir.

Andız pekmezi: Andız ağacından meydana gelen kozalak özü ve ağacın meyveleri kullanılarak elde edilen bir pekmez çeşididir. Kan yapıcı, vücuda enerji verici özelliği bulunur. İdrar yolu, böbrekler ve mesanenin temizlenmesini sağlar. Sarılık hastalığına karşı faydalıdır. Özellikle geceleri altını ıslatan çocuklar için önerilir. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarına karşı iyi gelir. Verem hastalığı için faydalı olduğu bilinmektedir. Ağız yarası, öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır. Adet döneminde yaşanan ağrıları azaltıcı etkisi vardır. Vajinal akıntıya karşı faydalıdır. Pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Romatizmal hastalıklara karşı kullanımı tavsiye edilmektedir. Mide bulantısına karşı iyi gelir.

Yayınlanma Tarihi : 14.11.2016 12:36:29

Pekmez Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Pekmez Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmezli Helva

Pekmezli Helva, yapımı çok kolay ve yemesi de çok güzel olan sağlıklı ve enerji kaynağı bir tatlı türüdür. Özellikle pekmezin faydaları da düşünülürse özellikle kış aylarında bol, bol yapılarak tüketilmesinin çok faydalı olacağını...

Hamilelikte Pekmez

Hamilelikte pekmez, bilindiği üzere hamilelik dönemi, bayanların en özel ve en dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.  Çünkü Cenabı Allah'ın kadınlara emanetleri kısacası can içinde canı barındırdıkları dönemi kapsar. Mucizevi şeki...

Bebekler İçin Pekmez

Bebekler İçin Pekmez: Pekmezler ağırlıklı olarak üzümlerden olabilceği gibi dut, incir erik gibi besinlerden elde edilerek yapılmaktadır. Bebekler için pekmez vermeden önce dikkat etmeniz gereken husus ise bebeğinizin bu besinlere...

Pekmez Neye İyi Gelir

Pekmez neye iyi gelir, daha çok kış aylarında akla gelen pekmez, aslında yüzyıllardır bilinmekte ve hak ettiği değeri yeni yeni bulmaya başlamıştır. Son yıllarda uzmanlar pekmezden sıkça bahsetmekte ve her fırsatta faydalarına değ...

Ayva Pekmezi

Ayva Pekmezi; Ayva pekmezi hem lezzetli hem de yarar sağlayan bir tatlı türüdür. Sağlık açısından günümüzde çok fazla tüketilmektedir. Her yaşta tüketilmesi ayrı bir derde deva olmaktadır. Yaprağı ve çekirdeği bile kozmetik ve ila...

Üzüm Pekmezi

Üzüm Pekmezi, siyah üzümden elde edilen ve bütün yaş gruplarında çeşitli olumlu etkileri olan faydalı bir şuruptur. Siyah üzümün  içerdiği maddeler içinde en önemli ve faydalı olanı resveratrol maddesidir. Üzümün kabuğunda bulunan...

Doğal Pekmez

Doğal pekmez, pekmez çok sevilen ve bir çok faydası olduğu bilinen bir gıdadır ve dut üzüm keçi boynuzu gibi meyvelerden oldukça sık yapılır. Yapımı ise bu meyvelerin toplanıp temizlenip kaynatılması aşamalarından geçer. Pekmezin...

Pekmez Helvası

Pekmez helvası: Pekmez helvası Anadolu' nun birçok yöresinde yapılan hafif ve besin değeri  yüksek olan bir tatlıdır. Pekmez tatlısı daha çok soğuk kış günlerinde yenmesi tavsiye edilir. Yapılması da oldukça pratiktir. Pekmez helv...

Pekmez Nasıl Yapılır

Pekmez nasıl yapılır, pekmez hemen herkes tarafından oldukça sevilen ve bir çok hastalığa faydası olan besin değeri yüksek kan yapıcı özelliğe sahip ve çok tüketilen bir gıdadır. Üzüm pekmezi yaparken üzümlerin ince kabuklu olması...

Siyah Pekmez

Siyah Pekmez, tut, üzüm, şeker pancarı, andız meyveleri gibi çeşitli ham maddelerin standart işlemlerden geçerek homojen hale getirilmesiyle yapılan doğal bir şuruptur. Tat ve kıvam seçme konusunda farklı zevkler doğrultusunda kiş...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

pekmez, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2017