Alıç Pekmezi Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişen yabani alıç bitkisi, birçok hastalığa iyi gelmektedir. Alıcın birçok çeşidi bulunmakla beraber, alıç pekmezi yapımında kullanılan türler sarı, turuncu ve kırmızı renklerdeki alıçlardır. Yılın sadece kısa bir süresinde yetişen alıç, taze olarak tüketilebildiği gibi uzun süre muhafaza edilip saklanabilmesi için alıç pekmezi olarak da hazırlanır. Alıç pekmezi bazı yörelerde hazırlanıp satışa sunulmaktadır. Güvenilir markalardan alıç pekmezi satın alabileceğiniz gibi evde kendi imkânlarınızla da yapabilirsiniz. Alıç pekmezi şu şekilde hazırlanır: Alıç Pekmezi İçin Gerekli Malzemeler
Alıç Pekmezi Nasıl Yapılır? Alıç meyvelerini ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye alın ve su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Yumuşayan alıçları delikli bir süzgeç yardımıyla iyice ezerek çekirdeklerini ayırın. Alıç özünü yeniden ocağa alın ve içerisine toz şekeri ilave ettikten sonra hafif koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Alıç pekmezi, kıvamı normal pekmeze göre daha yoğun ve koyudur. Hazırlanan alıç pekmezini cam kavanozlara koyarak buzdolabında muhafaza edin. Hafif mayhoş tadı ile çok faydalı bir tariftir. Alıç Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Alıç Pekmezi Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Alıç meyvesi, alıç pekmezi ve alıç marmelatı içeriğindeki maddeler açısından vücutta birikme, zehirlenme ve alışkanlık yapma gibi yan etkilere sahip olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Ancak kalp ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin alıç bitkisini tüketmeden önce muhakkak doktora danışması gerekir. Hamilelik döneminde alıç pekmezi ve diğer alıç içeren besinlerin tüketilmemesi önerilir. Çok nadir de olsa bulantı ve uyuşukluk yapabilir. Aşırıya kaçmadan tüketilmesinde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz. |
Güzir
12 Temmuz 2024 CumaAlıç pekmezi yaparken şeker kullanmak şart mı? Şeker kullanmadan da aynı lezzeti elde edebilir miyiz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Güzir,
Alıç pekmezi yaparken şeker kullanmak şart değildir. Doğal yöntemlerle de lezzetli bir pekmez elde edebilirsiniz. Alıç meyvesinin kendine has bir tatlılığı vardır ve bu tatlılığın yeterli olması için meyveleri iyice olgunlaşmış durumda kullanmak önemlidir. Ayrıca, pekmezi kaynatma süresi boyunca dikkatli bir şekilde karıştırırsanız, şeker eklemeden de arzu edilen kıvamı ve lezzeti yakalayabilirsiniz.
Sağlıklı ve lezzetli pekmezler yapmanı dileğiyle!