Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır?
07 Temmuz 2024

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır?

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır

Kavun, üzüm ve duttan ne kadar farklı gibi görünse de şeker oranı oldukça yüksek bir meyvedir. Reçeli de yapılan bu meyvenin pekmezi, kendisinden bile tatlı, özlü ve lezzetli bir tattır. Ülkemizde genellikle çok tercih edilmeyen bir pekmez çeşidi olan kavun pekmezi, genellikle Ege bölgesinde yapılır. Aslı Bulgaristan'dan gelmektedir. Boyut olarak diğer meyvelerden daha büyük ve sulu olduğu için hem ekonomik hem de besin deposu olan bu pekmez, yazın sonu ve sonbahar başında bostan zamanı yapılır. Kavun pekmezi yapılırken kazanının boyutuna göre 4-15 arası kavun kullanılabilir. Bunun için kavundan çıkan su ve kavunun boyutu dikkate alınmalıdır.

Kavunların Hazırlanması

Bostan zamanı kavunlar, güneş daha tepeden yeni ışıldarken toplanır. Doğal ortamdan toplanmışsa kavunlar, yıkanmaya gereksinim duyulmaz. Eğer güvenilmeyen yerlerden geldiyse pekmezde kullanılacak kavunların dışı temizlenir. Ortadan ikiye kesilir ve kabuğu ince bir tabaka kalacak şekilde kavunun ortası kaşıkla oyulur. Pekmez yapılan tencere veya kazana aldığı kadar kavun içi ve kavunun yarısı kadar su ilave edilir. Kaptaki kavun su karışımı kaynatılmaya başlanır. Kaynayana kadarki sürede kavunda olan çekirdek varsa üste çıkar. Bu çekirdekler toplanmalıdır. Kavun su karışımı 10-15 dakika kadar kaynar ve kavun oldukça yumuşar. Bu kavun posası ile özleşmiş su bir süzgeç veya kevgir ile süzülür. Posa çöpe atılmaktansa sonradan bir tatlı yaparken veya pestil gibi yiyecekler yapılırken kullanılabilir. Süzülen su yeniden uygun bir kaba alınır ve ortalama 5-10 dakika kaynatılır.

Pekmez Yapımı

Bu sıvı kaynayana kadar ve kaynadıktan sonra sık sık karıştırılmalıdır. Kaynama sırasında kavunun kilosu başına 1 çay kaşığı karbonat atılmalıdır. Aslında eskilerde pekmez yaparken kireçli toprak kullanılırken, günümüz şartlarında bu pek mümkün olmadığından karbonat kullanılır. Karbonattan sonra pekmez köpürmeye ve iyice koyulaşmaya başlar. İyice koyulaşan pekmezin altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır. Daha sonra ertesi gün soğuyan pekmez bir kap içinde güneşin altına koyulur. Günde 2 defa karıştırılarak pekmez iyice kıvam alıncaya kadar beklenir. Kıvama gelmiş olan pekmez, kaşık ile tabağa aktarıldığında su gibi dümdüz akar ve dağılmaz. Hava güzel giderse yaklaşık 2-3 gün içinde pekmez, tadı damakta kalan güzel kıvamlı halini almış olur. Herhangi bir yağmur durumunda pekmez ıslanırsa tüm emek boşa gideceğinden pekmez yapılırken en önemli şey sabırlı davranmak ve sık sık kontrol etmektir.

Kavun Pekmezi Yapımının Püf Noktaları

  • Kavunların doğal ortamdan toplanmış olmasına özen gösterilmeli.
  • Kavunlar iyice yumuşayana kadar kaynatılmalıdır.
  • Pekmez yapımında sık sık karıştırmak oldukça önemlidir.
  • Karbonat ekleme aşamasına dikkat edilmelidir.
  • Pekmez güneşte bekletilirken sık sık kontrol edilmelidir.

Bu adımları takip ederek, siz de evde lezzetli ve sağlıklı kavun pekmezi yapabilirsiniz. Sabırlı ve dikkatli bir çalışmayla, doğal bir tatlı elde ederek sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Pekmez Karışımı Nasıl Yapılır?

Yoğurt Pekmez Karışımı Nasıl Yapılır?

Pekmez Besin Değeri?

Pekmez Besin Değeri?

Pekmez Kilo Aldırır mı?

Pekmez Kilo Aldırır mı?

Andız Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Andız Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahin Pekmez Oranı?

Tahin Pekmez Oranı?

Güncel

Elma Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Elma Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?