Armut Pekmezi Armut pekmezi, yaz aylarında özellikle haziran ve ağustos aylarında Sinop'a bağlı köylerde ve Trabzon Şalpazarı (Ağasar) ilçesinde ocak ateşi üzerinde hijyenik koşullarda kaynatılarak yapılan ve sadece bu yöreye ait bir pekmez çeşididir. Armut pekmezi, bu yörede her yıl düzenli olarak üretilmektedir. Armut meyvesi, içeriğinde çok sayıda vitamin barındırır. Bu nedenle armut pekmezi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Armut pekmezi, özellikle böbreklerin daha verimli çalışmasında ve vücutta bulunan yabancı maddelerin atılmasında etkilidir. Ayrıca armut pekmezi sindirimi kolaylaştırır. Armut Pekmezi Malzemeleri
Armut Pekmezi Nasıl Yapılır? Hasat zamanı gelen armutlar dalından koparılarak toplanır. Bu armutlar su ile temizlenir ve büyük kazanlara alınır. Daha iyi kaynayabilmeleri için armutlar dilimlenir. Dilimleme işlemi genellikle dikine dört dilim olacak şekilde yapılır. Dilimlenen armutlar kazana atılır. En iyi sonuç, köy ocağında, yani kazanı üç taş üzerine oturtarak kaynatmakla elde edilir. Daha sonra su eklenir ve kazan altına odun verilerek su iyice kaynayıncaya kadar beklenir. Armutun pişme işlemi gerçekleştiğinde kazan ateş üzerinden alınır. Bu pekmezin kaynama işlemi diğer pekmezlere oranla biraz daha uzun sürmektedir; genellikle 6-7 saat civarında, bazı durumlarda ise 10 saat kadar kaynayabilir. Armudun içerisinde bulunan şerbet ortaya çıkıncaya kadar süzme işlemi gerçekleştirilir. Şerbetli su iyice çıktıktan sonra armutlar kazan içerisinden alınır. Bu aşamada ocağın üzerine bir tava yerleştirilir ve süzülen şerbetli su bu tavaya alınarak bir kez daha kaynatılır. Şerbet yavaş yavaş dökülmelidir. Şerbet koyulaşıp kıvam aldığında, tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Pekmezin tavanın dibine yanmamasına özen gösterilmelidir. Pekmez tam olarak kaynayarak kıvamını aldığında, üzerinde oluşan köpükler toplanarak cam kap ve küplere yerleştirilir. Saklama koşullarına dikkat edilmelidir; serin ve ışık görmeyen kapalı yerlerde muhafaza edilmelidir. Armut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Ekstra Bilgiler Armut pekmezi, geleneksel yöntemlerle üretilen doğal bir besindir. Doğal olması sebebiyle katkı maddesi içermez ve sağlık açısından daha güvenlidir. Ayrıca, armut pekmezi yüksek enerji değeri sayesinde kış aylarında vücut direncini artırmak için de kullanılabilir. Bu pekmez, kahvaltılarda ekmek üzerinde, tatlılarda ve çeşitli yemeklerde doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilir. |
Abay
19 Mayıs 2024 PazarMerhabalar ben daha önce armut pekmezi yapıldığını duymamıştım. Tesadüfen yazınızı gördüm ve hamilelikte bulantilara iyi geldiğini yazmışsınız. Ben 3 aylık hamileyim ve bulantı için kullanmadığım ilaç kalmadı. Fakat geçmedi. Acaba bu armut pekmezi kesin olarak bulantıyi keser mi
Cevap yazAdmin
19 Mayıs 2024 PazarMerhaba Abay,
Öncelikle tebrikler ve sağlıklı bir hamilelik dilerim. Armut pekmezi, doğal bir ürün olduğundan bazı kişilerde bulantıyı hafifletebilir. Ancak, her bireyin vücut yapısı farklı olduğundan kesin olarak bulantıyı keseceğini söylemek zor. Denemekten zarar gelmez, fakat en doğrusu doktorunuza danışarak kullanmanız olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!