Andız Pekmezi Andız pekmezi, Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bir üyesi olan andız ağacının kozalaklarından elde edilir. Bu ağaç Toros Dağları'nın eteklerinden, Doğu Akdeniz bölgesindeki yüksek rakımlı alanlarda ve yaylalarda yetişir. Andız pekmezi doğal işlemlerle, el değmeden üretilir. Kozalağın içindeki uçucu bitkisel yağlar nedeniyle elde edilen pekmezin şifalı özellikleri sayısızdır. Bunun yanında andız kozalağı sade ve tahinle karıştırılarak tüketilir. Pekmezin tüketimi sade olarak yapılır. Sindirim sisteminde bağırsaklardaki ve midedeki ağrıların giderilmesinde, kıl kurdu dökmede, şeker hastalığı ve iltihaplı yara tedavisinde son derece yararlıdır. Rahatsızlıkların tamamen iyileşmesine kadar pekmezin kullanımına devam edilmelidir. Haricen çıban tedavisi için de kullanılır. Kuşpalazı hastalığında etkilerin azaltılmasını sağlar. Eğer herhangi bir sağlık sorunu olmayan birisi andız pekmezini düzenli şekilde tüketirse, dirençli ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olur. Andız Pekmezinin Yararları
Andız Pekmezi Nasıl Elde Edilir? Bu şifalı pekmez daha olgunlaşmayan andız kozalağından elde edilmektedir. Toplanan kozalaklar önce 2 gün süreyle bekletilir ve kabuklarının kuruması sağlanır. Kozalakların pekmez hazırlama aşamasına gelmesi için en az 4 gün gerekmektedir. Kabukları fazla sert olduğundan, bunlar keserle kırılır ve ardından suyun içerisine konur. Bu şekilde suda 4 gün boyunca bekletilir. Daha sonra suyu süzülerek, elde edilen su ocağın üzerinde kaynatılmaya başlanır. Kaynama sırasında suyun üçte biri kaldığı zaman, şifalı andız pekmezi elde edilir. Bu duruma gelmesi için kısık ateşte 12 saat kadar kaynatılması gerekmektedir. Bu arada sıkça karıştırılması gerekmektedir. Bu şekilde 100 kg andız suyundan, sadece 10 kg andız pekmezi elde edilebilir. Andız pekmezi ne kadar şifalı olursa olsun, mutlaka bir uzmanın önerisiyle tüketilmelidir. Çünkü andız pekmezinin fazla miktarda tüketilmesi tavsiye edilmez. |
Lemyezel
21 Temmuz 2024 PazarAndız pekmezinin yapım aşamaları çok zaman alıyormuş. Kozalakların suda bekletilmesi ve suyun kaynatılması neredeyse bir haftayı buluyor. Bu kadar uzun süreli bir hazırlık gerektiren şeyin tadı nasıldır acaba? Ayrıca, andız pekmezinin böbreklerdeki iltihaplardan romatizmal hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilmiş. Günlük tüketim miktarı ne kadar olmalıdır ki zarar vermesin?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Lemyezel,
Andız pekmezinin yapım aşamaları gerçekten zahmetli ve zaman alıcı. Bu uzun süreli hazırlık süreci, pekmezin kendine özgü ve yoğun bir tada sahip olmasını sağlar. Tat olarak, andız pekmezi genellikle yoğun ve hafif acımtıraktır, bu nedenle damak zevkine göre değişiklik gösterebilir.
Sağlık açısından, andız pekmezi böbrek iltihaplarından romatizmal hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, fazla tüketimi zararlı olabilir. Günlük tüketim miktarı konusunda bir uzmanın görüşünü almak en doğrusudur, fakat genellikle gün içerisinde bir-iki yemek kaşığı tüketmek yeterli olabilir. Bu şekilde hem faydalarından yararlanabilir hem de olası yan etkilerden kaçınabilirsiniz.
Sağlıklı ve keyifli günler dilerim!