Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli Pekmez, bebeklerin ve çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için önemli bir besindir. Kalsiyum ve demir mineralleri sağlaması ve yoğun enerji deposu olması nedeniyle bebeklerin beslenmesinde vazgeçilmez bir rol oynar. Yaklaşık 100 mililitre pekmez, 10 mg demir içerir ve bu demir, bağırsaklarda hızlı emilerek kana çabuk karışır. Ayrıca lezzetli ve tatlı olan pekmez, potasyum ve magnezyum içerir, bu da onu bebek besini olarak tercih edilen bir seçenek yapar. Doğal ve Katkısız Pekmez Tercihi Bebek beslenmesinde bilinçli bir anne, diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi, doğal koşullar altında yetiştirilmiş, zirai ilaç, hormon veya yapay gübre kullanılmadan elde edilmiş meyvelerden yapılan ve koruyucu, glikoz şurubu veya yapay tatlandırıcı içermeyen, saf pekmezleri seçmelidir. Ayrıca, bu pekmezler üretim aşamasında uzun süre yüksek ısıya (70 dereceyi aşmayan) maruz kalmamalıdır. Aksi takdirde, glikoz yapısı bozulabilir ve kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Geleneksel yöntemlerle yapılmış, meyve suyu harici katkı kullanılmamış ve uygun şartlarda depolanmış pekmezler iyi bir seçim olacaktır. Depolama da en az üretim aşaması kadar önemlidir, çünkü katkısız yiyecekler çabuk bozulur. Buzdolabında muhafaza edilmesi önemlidir. Bu özelliklere sahip olmayan pekmez, hangi çeşit meyveden yapılmış olursa olsun, bebeğe fayda sağlamak yerine zarar verebilir. Hangi Pekmez Çeşitleri Tercih Edilmeli? Bebekler için, doktor önerisiyle çoğunlukla "dut, üzüm ve harnup (keçiboynuzu) pekmezi" tercih edilmektedir. Bebeklere Pekmez Verme Yaşı ve Miktarı Bebekler, 6 aya kadar yalnızca anne sütüyle beslenirler. Yedinci aydan itibaren kahvaltılarına ilave olarak veya ayrıca 1 tatlı kaşığı ölçüsünde pekmez verebilirsiniz. Bebeklere yeni yiyecekler denendiğinde olduğu gibi, pekmezde de alerjik bulguların izlenebilmesi için bebeğe verildikten sonra bir gün ara verilmelidir. Bebek Kahvaltısı ve Pekmez Kullanımı Bebekler genellikle sabah 7-9 arasında uyanma saatine göre kahvaltı yaparlar. Bu kahvaltı, 30 gram kadar tuzu alınmış beyaz peynir veya labne peyniri, bir yumurtanın sadece sarı kısmı, 1 dilim ekmek içi veya 3-4 bebek bisküvisi ve 1 tatlı kaşığı kadar pekmez bir kapta karıştırılarak, su veya ıhlamurla bulamaç haline getirilip bebeğe verilir. Süt, süt tozu veya mama gibi yoğun kalsiyum içerikli besinlerle yumurta ve pekmezin karıştırılması, demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olabilir. Demir emilimini artırmak için pekmez ve yumurta sarısı ayrı bir karışım olarak ve diğer besinler de bu karışımdan bir süre sonra verilebilir. Meyve suyu tüketebilecek hale gelen bebekler için, taze meyvelerden elde edilen meyve suyu C vitamini içeriğinden dolayı demir emilimini artıracağından, kahvaltıda süt yerine tercih edilmelidir. Bunun dışında kahvaltıda verilemiyorsa gün içinde ilaç gibi bir tatlı kaşığı verilebilir. Ekstra Bilgiler Pekmez, özellikle demir eksikliği anemisinin önlenmesi ve tedavisi için önemli bir besindir. Bebeklerin yanı sıra, çocuklar ve yetişkinler tarafından da düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak, pekmez tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır, çünkü fazla tüketildiğinde şeker içeriği nedeniyle diş çürümelerine ve kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle, pekmez tüketimi kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. |