Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pancar pekmezi, kırmızı pancar ve şeker pancarı olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. Özellikle kış aylarında pekmezler, sağlığımız için vazgeçilmez besinler arasında yer alır. Kırmızı pancarın ve şeker pancarının pekmezi, pek çok faydalı özellikleri dolayısıyla tüketilmelidir.

Kırmızı Pancar Pekmezi

Kırmızı pancardan elde edilen pekmez, potasyum, magnezyum, folik asit, mangan ve demir gibi önemli mineraller içerir. Pek çok pekmez gibi, kırmızı pancar pekmezi de oldukça faydalıdır. Özellikle kansere karşı etkin bir şekilde savaşmaya yardımcı olur. İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Şeker Pancar Pekmezi

Şeker pancarından elde edilen pekmez ise daha çok Trakya'da, özellikle Kırklareli bölgesinde üretilir. Sonbahar mevsiminin son aylarında yapılan bu pekmez, yöresel bir lezzet olarak bilinir. Şeker pancarından yapılan pekmez, vücut sağlığına pek çok fayda sağlar.

Şeker Pancar Pekmezi Nasıl Yapılır?

Şeker pancarları, kabukları soyularak eşit parçalara ayrılır. Bu işlemin elde yapılması zor olduğundan, basit kıyma makinelerinde yapılması önerilir. Parçalanan pancarlar, kazanların yarısına kadar konur ve üzeri su ile doldurulur. Yaklaşık olarak 3.5 saat kadar kaynatılır. Pancarlar bu işlem sırasında yumuşar. Yumuşayan pancarlar suyun içinden süzülerek çıkarılır ve ardından sırasından suyu çıkarılır. Tekrar kaynamaya bırakılır ve kaynarken de ara ara köpüğü alınarak karıştırılır. Pancar pekmezi olmaya yakınken rengi önce kırmızımsı olur, daha sonra sarımtırak bir renk alır. Bir tabağa biraz alınıp tat ve renk kontrolü yapıldıktan sonra pekmez ateşten alınır. Bir süre bekletildikten sonra serin bir yerde saklanır.

Pancar Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

  • Pancar pekmezi, ilik kanserine karşı oldukça faydalıdır.
  • Özellikle kış aylarında sıkça rastlanan gribal enfeksiyonlar için koruyucu ve tedavi edicidir.
  • Mide ekşimesini iyileştirici etkisi vardır.
  • Tansiyonu düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Pancar pekmezi, günlük alınması gereken magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyumu karşılar.
  • Vücudu sıcak tutma özelliği sayesinde kış aylarında tüketilmelidir.
  • Kişiyi enerjik ve zinde tutar.
  • Zayıflıktan ve halsizlikten şikayet edenler için pancar pekmezi tüketimi faydalıdır.

Pancar pekmezi, hem besleyici hem de sağlık açısından pek çok faydası olan bir gıdadır. Kırmızı pancar ve şeker pancarından elde edilen bu pekmezler, özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketildiğinde vücut direncini artırır ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Keçiboynuzu Pekmezi Neye İyi Gelir?

Keçiboynuzu Pekmezi Neye İyi Gelir?

Pekmez Limon Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pekmez Limon Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

İncir Pekmezi Nasıl Yapılır?

İncir Pekmezi Nasıl Yapılır?

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi İshal Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi İshal Yapar mı?

Güncel

Harnup Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Harnup Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Dut Pekmezi Kilo Aldırır mı?

Dut Pekmezi Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Siyah Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır?