Pancar pekmezi, kırmızı pancar ve şeker pancarı olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. Özellikle kış aylarında pekmezler, sağlığımız için vazgeçilmez besinler arasında yer alır. Kırmızı pancarın ve şeker pancarının pekmezi, pek çok faydalı özellikleri dolayısıyla tüketilmelidir. Kırmızı Pancar Pekmezi Kırmızı pancardan elde edilen pekmez, potasyum, magnezyum, folik asit, mangan ve demir gibi önemli mineraller içerir. Pek çok pekmez gibi, kırmızı pancar pekmezi de oldukça faydalıdır. Özellikle kansere karşı etkin bir şekilde savaşmaya yardımcı olur. İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeker Pancar Pekmezi Şeker pancarından elde edilen pekmez ise daha çok Trakya'da, özellikle Kırklareli bölgesinde üretilir. Sonbahar mevsiminin son aylarında yapılan bu pekmez, yöresel bir lezzet olarak bilinir. Şeker pancarından yapılan pekmez, vücut sağlığına pek çok fayda sağlar. Şeker Pancar Pekmezi Nasıl Yapılır? Şeker pancarları, kabukları soyularak eşit parçalara ayrılır. Bu işlemin elde yapılması zor olduğundan, basit kıyma makinelerinde yapılması önerilir. Parçalanan pancarlar, kazanların yarısına kadar konur ve üzeri su ile doldurulur. Yaklaşık olarak 3.5 saat kadar kaynatılır. Pancarlar bu işlem sırasında yumuşar. Yumuşayan pancarlar suyun içinden süzülerek çıkarılır ve ardından sırasından suyu çıkarılır. Tekrar kaynamaya bırakılır ve kaynarken de ara ara köpüğü alınarak karıştırılır. Pancar pekmezi olmaya yakınken rengi önce kırmızımsı olur, daha sonra sarımtırak bir renk alır. Bir tabağa biraz alınıp tat ve renk kontrolü yapıldıktan sonra pekmez ateşten alınır. Bir süre bekletildikten sonra serin bir yerde saklanır. Pancar Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Pancar pekmezi, hem besleyici hem de sağlık açısından pek çok faydası olan bir gıdadır. Kırmızı pancar ve şeker pancarından elde edilen bu pekmezler, özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketildiğinde vücut direncini artırır ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. |