Karadut Pekmezi Nedir ve Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Karadut Pekmezi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Karadut Pekmezi

Karadut pekmezi, pekmez çeşitleri arasında yüksek oranda şeker barındıran mükemmel bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu potasyum, demir ve magnezyum gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılayıcı özellik taşır. Yaklaşık 200 gram kadar pekmez, 300 gram ekmek, 350 gram et ve 150 gram süt ile eşdeğer değerlere sahiptir. Özellikle hamilelik döneminde hem anne hem de anne karnındaki bebek için yararlı bir besin maddesidir. Mide, bağırsak ve böbrekler için faydaları azımsanmayacak kadar fazladır. Pekmezin faydalarından tam olarak yararlanmak için hazırlama ve saklama koşulları çok önemlidir. Bilinçsiz tüketim ve yanlış hazırlama koşulları nedeniyle pekmez vücut için sağlık yerine daha çok zarar verebilir.

Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır?

2 kilo kadar karadut süzgece alınarak bol su ile iyice yıkanır. Ardından geniş bir tencereye alınarak üzerini hafif geçecek şekilde su ilave edilir. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 40 dakika boyunca dutlar suyunu bırakıncaya kadar kaynatılır. Ardından geniş bir tencerenin üzerine süzgeç yerleştirilir. Süzgecin üzerine temiz bir tülbent kapatılarak kaynayan dutlar dökülerek süzülür. Tülbentin üzerinde kalan dutlar el ile iyice sıkılır. Tencereye akan dut suları tekrar ocağa alınarak koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Yaklaşık bal kıvamına gelene kadar yoğunlaşmalıdır. Ocakta kaynamakta olan pekmeze yarım limon suyu eklenerek 8-10 dakika kadar daha kaynatılarak ocaktan alınır. Pekmez soğumaya bırakılır. Soğuyan pekmez cam kavanozlara paylaştırılarak serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilir.

Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

  • Karadut pekmezi, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa karşı şifa kaynağıdır.
  • Vücut için harika bir enerji kaynağıdır. Hamilelik döneminde, emzirme döneminde ve çocuklar için inanılmaz faydalıdır.
  • Magnezyum, demir ve çinko içeriği ile vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Beyin ve sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
  • Ülser, anemi, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı iyi gelir.
  • Üst solunum yolları ile ilgili astım, bronşit ve alerji nedeniyle gelişen hastalıklara karşı faydalıdır.
  • Ağız, boğaz ve yemek borusuna karşı faydalı olan dut pekmezi, bu bölgelerde oluşan mikropları temizleyici etki yaratır. Dut pekmezi gargara suyu olarak ağız temizliği için kullanılabilir.
  • Zeka üzerinde olumlu etki yaratan karadut pekmezi, uzmanlar tarafından çocukların gelişimine katkıda bulunması için önerilmektedir.
  • Bebeklerin ağız içinde oluşan pamukçuk hastalığına karşı dut pekmezi kullanılabilir.
  • İdrar yolunda oluşan iltihap ve kabızlığa karşı faydalı bir besin maddesidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

En İyi Pekmez Hangisi?

En İyi Pekmez Hangisi?

Aç Karnına Pekmez

Aç Karnına Pekmez

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Karadut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yapar mı?

Pekmez Bozulur Mu?

Pekmez Bozulur Mu?

Kayısı Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?

Güncel

Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tahin Pekmez Kaç Kalori?

Tahin Pekmez Kaç Kalori?