Kayısı Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kayısı Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı pekmezi, kayısı yaz döneminin en önemli meyvelerinden biridir. Çoğunluğu kurutularak ihraç edilse de son yıllarda pekmez yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Kayısı pekmezi içeriğindeki demir, fosfor ve potasyum mineralleri, A, C ve B3 vitaminleri ile sağlık açısından oldukça faydalıdır. Hem vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir hem de cildin beslenmesini ve güzelleşmesini sağlar. Kayısıdaki beta karoten maddesi kanseri özellikle akciğer kanserini önler, kalp hastalıklarından ve katarakttan korunmayı sağlar. Kayısı pekmezi taze ve kuru kayısıdan üretilir. Şıra elde edilerek, şıranın asitliği giderilir, filtrasyon, evaporasyon aşamalarından geçirilerek, soğutulur ve ambalajlanarak dinlendikten sonra tüketime sunulur. Kayısı pulpunda bulunan ham lif sindirim sisteminin düzenlenmesinde, içeriğindeki fenolik madde ile ham lif sayesinde antioksidan etkiye neden olur. Kansere neden olabilecek tümör oluşumlarını engeller.

Kayısı pekmezi nasıl üretilir?

Pekmezin üretiminde taze ve kuru kayısı kullanılabilir. Bunun için kayısı bazı aşamalardan geçirilir.

Kayısı şırasının elde edilmesi: Kayısılar önce iyice yıkanır. Çekirdekleri ayıklanan kayısılar parçalanır, preslenerek ilk şıraları alınır. Şırasından ayrılan posalar, 80-90 derecede olan sıcak suda 1-2 defa haşlanır ve ekstrasyonu sağlanmış olur. Her defasında presleme yapılır ve posada olan şeker azaltılır. Kuru kayısılarda ise önce ıslatma işlemi yapılır. Bu şekilde 12 saat bekletilir ve kayısılar nemlendirilir. Kayısılardaki şekerin bir kısmı da suya geçer. Yine ilk şıra alınır ve meyveler ayrılır. Ardından 100 derecelik suda meyveler ısıl işleme tabi tutulur. Preslenerek yeniden kaynatılır. Bu işlem 2 defa yapılır. Hatta bazen 3. Defa yapılabilir. En son olarak kayısılar preslenir ve son şırası alınır.

Briks ve pH ayarlama: Elde edilen şıralar daha sonra ön filtrasyona tabi tutulur ve iri parçacıklardan ayrılır. Ardından pH değerine bakılır. Briks düşük olursa, pekmez ilavesiyle ayarlama yapılır. Çünkü daha çok ısıl işlem gerektireceğinden, maliyeti yükseltir. Şıra 40-60 dereye gelince asit giderme işlemine tabi tutulur. Kayısı şırasının pH değeri genellikle 5,00-5,30 arasında, pekmezinin ise 4,80-5,50 arasında olması gerekir. PH dengelemeden önce şıra kazanda karıştırılarak, homojen hal alması sağlanır. Bu kısa sürede yapılır. Yeniden şıra 40 dereye gelince, pH ölçümü yapılır. Asitliğin giderilmesi için, CaCO3 içeriği fazla olan pekmez toprağından yararlanılır ya da teknik CaCO3'te kullanılabilir. Bunun miktarı meyve suyunun asitliğine göre değişir. Bu asit giderme işlemi çok önemlidir. Ayarlanamadığı takdirde, tatlı bir pekmez elde edilemez. Tadı ekşi olan, pH değeri düşük olan bir kayısı pekmezi elde edilir. Fazla kullanılırsa da pekmezin rengi koyu, tadı ve kokusu bozuk olur.

Tortu ayrıma ve filtrasyon: Yapılan asit giderme işleminde şıraya karıştırılan pekmez toprağı 5-6 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda tortu dibe çökmüş olur. Tortu ayırmadan önce sifonlama işlemi yapılır. Ardından uygun filtre ile berraklaştırma işlemine geçilir. Artık şıra tortusundan ayrılmış ve evaporasyon için hazır hale gelmiştir.

Evaporasyon: Şıranın konsantrasyonunun arttırılması, pekmezin pişirilmesi bu işlemle yapılır. Bu aşamada düşük basınçla su uzaklaştırılır. Bazen pişirme vakumla yapılır. Böylece daha az yanma olduğundan, kayısı pekmezinde karemelizasyon azalır. Hem de pekmezdeki şeker yanmadığından daha sağlıklı bir kayısı pekmezi üretilmiş olur. Pekmezin tadı ve kokusu da istendiği gibi olur. Pekmezin koyulaştırma oranı, şekerlenme ve bozulmalar açısından önemlidir. İyi ve kaliteli bir pekmezde %68-70 oranında kuru madde olmalıdır. Bu yüzden konsantrasyon işlemi kuru madde oranı %68 oluncaya kadar yapılır. 67-70 derecede pişirilen pekmez, 10-15 dakika 100-110 dereceye çıkarılır ve sterilizasyon yapılır. Böylece kuru madde içeriği de biraz artmış olur. Daha sonra bekletilmeden soğutulan kayısı pekmezi, sıcak dolum yapılır ve ambalajlanır.

Kayısı Pekmezi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pekmez Neye İyi Gelir?

Pekmez Neye İyi Gelir?

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırır mı?

Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırır mı?

Hamilelikte Pekmez Tüketimi

Hamilelikte Pekmez Tüketimi

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Pekmez Süt Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pekmez Süt Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?

Güncel

Ardıç Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Ardıç Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezi Besin Değeri

Dut Pekmezi Besin Değeri

Keçiboynuzu Pekmezi İshal Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi İshal Yapar mı?

Bebekler İçin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bebekler İçin Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zile Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Zile Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

İncir Pekmezi Nasıl Yapılır?

İncir Pekmezi Nasıl Yapılır?

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır?

Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Keçiboynuzu Pekmezi Öksürüğe İyi Gelir mi?

Keçiboynuzu Pekmezi Öksürüğe İyi Gelir mi?

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir?

Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir?

6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilir mi?

6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilir mi?

Hangi Pekmez Daha Faydalı?

Hangi Pekmez Daha Faydalı?

Tahin Pekmez Oranı?

Tahin Pekmez Oranı?

Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri