Keçiboynuzu, Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen enerji dolu bir bitkidir. Taze olarak tüketildiğinde oldukça tatlıdır ve içeriğinde şeker tadı veren bir sıvı bulundurur. Görüntüsünden esinlenerek keçiboynuzu adı verilmiştir. Yetiştiği ağaçların uzunluğu 4-6 metreye kadar çıkmaktadır. Keçiboynuzu, pekmez ya da kurutularak da tüketilebilir. Karbonhidrat, yağlar ve sodyum açısından zengindir. Ayrıca A ve C vitamini bakımından da oldukça zengindir. Potasyum, selenyum, magnezyum başta olmak üzere birçok mineral ve elementi kapsar. İçerdiği element ve vitaminler desteğiyle insan sağlığına çok katkı sağlar. Keçiboynuzu Pekmezinin Sağlık Yararları Keçiboynuzu, kış aylarında mide ve bağırsak sorunlarına, astım ataklarına ve bronşit hastalıklarına destek olduğu için tercih edilmektedir. Aynı zamanda grip, enfeksiyonlar ve soğuk algınlığına karşı etkili bir besin deposudur. Önemli bir antioksidan olması, metabolizmaya hastalıklarla mücadelede destek olur. Keçiboynuzu pekmezi, genel anlamda sindirim sistemi dostu olarak bilinir ve sindirim sistemi ile ilgili sorunlarda etkili olabilir. Ancak keçiboynuzu pekmezi ishal yapmaz, aksine ishale karşı anında etki gösterir. İshal şikâyeti olanların keçiboynuzu pekmezini üç öğün düzenli olarak kullanmaları ve bu sürenin yaklaşık olarak 7-10 gün arasında olması önerilir. İshal tedavisi için yetişkin ve çocuk ayrımı yapılmamalıdır. Vücudumuzda zayıf düşen savunma sistemini iyileştirerek destek olur ve hastalık safhasında tedavi özelliği sağlarken, hastalık öncesinde de vücudun hastalıkla baş etme gücünü arttırır. Keçiboynuzu Pekmezi ve Sindirim Sistemi Yapılan araştırmalar, keçiboynuzu pekmezinin içerdiği beta-karoten maddesinin güçlü bir serbest radikal düşmanı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca içerdiği lifler sayesinde midenin kuvvetlenmesine destek olur. Midenin sağlıklı ve düzenli bir şekilde görevini yerine getirmesine katkı sunar ve hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Antioksidan özelliği nedeniyle bağırsak enfeksiyonlarından koruyucu özelliği mevcuttur. Bu sayede bağırsakların kansere yakalanma riskini en aza indirdiği kanıtlanmıştır. Sonuç Keçiboynuzu pekmezi, sindirim sistemi dostu bir besindir ve ishale karşı etkili olabilir. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapar. Hem yetişkinler hem de çocuklar için güvenle kullanılabilir. |
Nejla
23 Temmuz 2024 SalıKeçiboynuzu pekmezinin ishal yapmadığını söylüyorsunuz ama ben pekmezi tükettikten sonra mide rahatsızlığı ve hafif ishal yaşadım. Acaba başka bir nedeni olabilir mi?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Nejla Hanım,
Keçiboynuzu pekmezi genelde ishal yapıcı bir etkisiyle bilinmez, aksine bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi vardır. Ancak her bireyin vücut yapısı ve hassasiyetleri farklı olabilir. Mide rahatsızlığı ve ishal yaşamanızın başka bir nedeni olabilir. Örneğin, pekmezle birlikte tükettiğiniz başka gıdalar veya mevcut bir mide-bağırsak rahatsızlığınız bu duruma yol açmış olabilir. Eğer rahatsızlıklarınız devam ederse bir doktora danışmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim.