Koyu Pekmez Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Koyu Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Koyu Pekmez: Yararları ve Zararları

Koyu Pekmezin Zararlı Hale Gelmesi

Pekmez, besleyici değeri yüksek bir gıda olmasına rağmen, rengi koyulaştıkça potansiyel sağlık riskleri taşıyabilir. Pekmezin kaynatma ve saklama koşullarına dikkat edilmezse, kanserojen maddeler ortaya çıkabilir. Yüksek miktarda şeker ve protein içeren besinler fazla miktarda kaynatıldığında, esmerleşmesi söz konusu olur. Bu, Maillard reaksiyonu olarak tanımlanır. Isıl işlem sonucunda rengi koyulaşan tüm besin maddelerinde bu reaksiyonla kanserojen özelliğe sahip hidroksimetilfurfural (HMF) oluşur. Bu yüzden koyu pekmezin rengi koyulaştıkça HMF miktarı artar.

HMF Oranı ve Sağlık

HMF oranı, besin maddesinin kalitesi ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Pekmezin kalitesi HMF oranıyla değerlendirilir. Avrupa Birliği standartlarına göre kabul edilen HMF limitleri pekmezde 70 mg/kg değerindedir. Bu pekmezin dışında bal, meyve suyu, reçel gibi besinlerde de belli bir değer olmalıdır.

Pekmez bilinçsiz şekilde yüksek ısılarda kaynatıldığında, içeriğinde oluşan bu bileşikler sağlık açısından risk oluşturur. Bu şekilde ortaya çıkan serbest radikaller vücutta çeşitli hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir. Bu yüzden pekmezde HMF sınırı aşılmamalıdır.

Yüksek Sıcaklıkta Üretilmiş Koyu Pekmezler

Düşük sıcaklıklarda üretilmiş olan pekmezlerin rengi koyulaşmadığından HMF oranı düşük, yüksek sıcaklıklarda üretilen pekmezlerin ise HMF oranı yüksek olduğundan rengi de koyu olur. HMF oranının düşük olması için, pekmezin vakumla üretilmesi uygun görülür. HMF oranının yüksek olması pekmezin türüne göre değil, tamamen pekmezin üretim yöntemine bağlı olarak değişir. Bu nedenle pekmez satın alırken renginin koyu olmamasına dikkat edilmelidir.

Pekmezin Saklama Koşulları

Pekmezde HMF oranının yüksekliği sadece üretim aşamasından kaynaklanmaz. Aynı zamanda direkt güneş ışığına maruz kalmış, bu şekilde depolanmış olan pekmezlerde de HMF oranı yükselebilir. Bu yüzden pekmezin hem üretim hem de depolama aşamalarına dikkat edilmelidir. Uygun şekilde üretilmeli, ambalajlanmalı ve saklanmalıdır. Evlerde bile pekmez açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Güneş ışığı alan yere konmamalıdır. Satın alırken koyu pekmez tercih edilmemelidir.

Sonuç

Koyu pekmez, doğru koşullarda üretilmediğinde ve saklanmadığında sağlığa zararlı HMF maddesi içerebilir. Bu nedenle, pekmezin rengi koyulaşmamış ve düşük HMF oranına sahip olanlarını tercih etmek, hem besin değerini korumak hem de sağlık açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Tahin Pekmez Kilo Aldırır mı?

Hünnap Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hünnap Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi İshal Yapar mı?

Keçiboynuzu Pekmezi İshal Yapar mı?

Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir?

Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir?

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Zararları Nelerdir?

Güncel

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmeli?

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmeli?

Güncel

Boynuz Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Boynuz Pekmezinin Faydaları Nelerdir?