pekmez.gen.tr
pekmez
Sosyal Medyada Paylaş
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Karpuz Pekmezi
Tahin Pekmez Kaç Kalori
Aç Karnına Pekmez
Dut Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Limon Karışımı
Dut Pekmezinin Faydaları
Pekmez Süt Karışımı
Ancora Pekmez
Pekmez Bozulur Mu
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Dut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Siyah Pekmez
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Bal Pekmez
Andız Pekmezi Zararları
İncir Pekmezi Nasıl Yapılır
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmezin Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Hangi Pekmez Kan Yapar
Kiraz Pekmezi
Tahin Pekmez
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Kan Yaparmı
Ardıç Pekmezi
Koyu Pekmez
Organik Pekmez
5 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir
Tüm Sayfalar >>









Koyu Pekmez

Koyu pekmez, pekmez çok yararlı bir besin olmasına rağmen, pekmezin rengi koyulaştıkça zararlı hale geliyor. Diğer besinlerde olduğu gibi pekmezin kaynatma ve saklama koşullarında dikkat edilmezse, kanserojen maddeler ortaya çıkabiliyor. Yüksek miktarda şeker ve protein içeren besinler fazla miktarda kaynatmaya yani ısıl işleme tabi tutulduğunda, esmerleşmesi söz konusu olur. Bu maillard reaksiyonu olarak tanımlanır. Isıl işlem sonucunda rengi koyulaşan  tüm besin maddelerinde bu reaksiyonla kanserojen özelliği olan hidroksimetifurfural yani HMF oluşur. Bu yüzden koyu pekmezin renginin koyuluğu orantısında HMF miktarı artar.

Koyu pekmez zararlı mı?

HMF oranı besin maddesinin kalitesi açısından, sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Pekmezin kalitesi HMF oranıyla değerlendirilir. Bu konuda Avrupa Birliği standartlarına göre kabul edilen HMF limitleri pekmezde 70 mg/kg değerindedir. Bu pekmezin dışındaki bal, meyve suyu, reçel gibi besinlerde de belli bir değerde olmalıdır.

Pekmez bilinçsiz şekilde yüksek ısılarda kaynatıldığında, içeriğinde oluşan bu bileşikler sağlık açısından risk oluşturur. Bu şekilde ortaya çıkan serbest radikaller vücutta çeşitli hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir. Bu yüzden pekmezde HMF sınırı aşılmamalıdır.

Koyu Pekmez

Yüksek sıcaklarda üretilmiş rengi koyulaşmış olan pekmezler tehlikelidir

Düşük sıcaklıklarda üretilmiş olan pekmezlerin rengi koyulaşmadığından HMF oranı düşük, yüksek sıcaklıklarda üretilen pekmezlerin ise HMF oranı yüksek olduğundan rengi de koyu olur. HMF oranının düşük olması için, pekmezin vakumla üretilmesi uygun görülür. HMF oranının yüksek olması pekmezin türüne göre değil, tamamen pekmezin üretim yöntemine bağlı olarak değişir. Bu nedenle pekmez satın alırken renginin koyu olmamasına dikkat edilmelidir.

Pekmez güneş ışığında da saklanmamalıdır

Pekmezde HMF oranının yüksekliği sadece üretim aşamasından kaynaklanmaz. Aynı zamanda direk güneş ışığına maruz kalmış, bu şekilde depolanmış olan pekmezlerde de HMF oranı yükselebilir. Bu yüzden pekmezin hem üretim, hem de depolama aşamalarına dikkat edilmelidir. Uygun şekilde üretilmeli, ambalajlanmalı ve saklanmalıdır. Evlerde bile pekmez açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Güneş ışığı alan yere konmamalıdır. Satın alırken koyu pekmez tercih edilmemelidir.

Yayınlanma Tarihi : 23.08.2015 03:20:40

Koyu Pekmez Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Koyu Pekmez"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmezli Helva

Pekmezli Helva, yapımı çok kolay ve yemesi de çok güzel olan sağlıklı ve enerji kaynağı bir tatlı türüdür. Özellikle pekmezin faydaları da düşünülürse özellikle kış aylarında bol, bol yapılarak tüketilmesinin çok faydalı olacağını...

Siyah Pekmez

Siyah Pekmez, tut, üzüm, şeker pancarı, andız meyveleri gibi çeşitli ham maddelerin standart işlemlerden geçerek homojen hale getirilmesiyle yapılan doğal bir şuruptur. Tat ve kıvam seçme konusunda farklı zevkler doğrultusunda kiş...

Hamilelikte Pekmez

Hamilelikte pekmez, bilindiği üzere hamilelik dönemi, bayanların en özel ve en dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.  Çünkü Cenabı Allah'ın kadınlara emanetleri kısacası can içinde canı barındırdıkları dönemi kapsar. Mucizevi şeki...

Pekmez Neye İyi Gelir

Pekmez neye iyi gelir, daha çok kış aylarında akla gelen pekmez, aslında yüzyıllardır bilinmekte ve hak ettiği değeri yeni yeni bulmaya başlamıştır. Son yıllarda uzmanlar pekmezden sıkça bahsetmekte ve her fırsatta faydalarına değ...

Bebekler İçin Pekmez

Bebekler İçin Pekmez: Pekmezler ağırlıklı olarak üzümlerden olabilceği gibi dut, incir erik gibi besinlerden elde edilerek yapılmaktadır. Bebekler için pekmez vermeden önce dikkat etmeniz gereken husus ise bebeğinizin bu besinlere...

Boynuz Pekmezinin Faydaları

Boynuz pekmezinin  faydaları, Boynuz pekmezi insan vücuduna sayısız fayda sağlayan zengin içerikli bir pekmez çeşididir. Boynuz pekmezi keçiboynuzundan elde edilir. Keçiboynuzu baklagiller ailesinin bir üyesidir ve Akdeniz iklimin...

Pekmez Helvası

Pekmez helvası: Pekmez helvası Anadolu' nun birçok yöresinde yapılan hafif ve besin değeri  yüksek olan bir tatlıdır. Pekmez tatlısı daha çok soğuk kış günlerinde yenmesi tavsiye edilir. Yapılması da oldukça pratiktir. Pekmez helv...

Fırında Tahin Pekmez

Fırında Tahin Pekmez, Türk milleti olarak bilinen bir gerçek varki tatlıyı çok seven bir milletiz. Tatlı denilince akan sular durur bizim için aynı zamanda tatlı işlerini yapmayı da yemeyi de çok sevmekteyiz. Her ne kadar sağlık a...

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Keçiboynuzu pekmezi kalorisi 100 gramında 278 kcal'dir. Keçiboynuzu pekmezi, anemi rahatsızlığı ve kilo alma problemi olan kişiler tarafından miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de ol...

Doğal Pekmez

Doğal pekmez, pekmez çok sevilen ve bir çok faydası olduğu bilinen bir gıdadır ve dut üzüm keçi boynuzu gibi meyvelerden oldukça sık yapılır. Yapımı ise bu meyvelerin toplanıp temizlenip kaynatılması aşamalarından geçer. Pekmezin...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

pekmez, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017