Koyu Pekmez Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Koyu Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Koyu pekmez, pekmez çok yararlı bir besin olmasına rağmen, pekmezin rengi koyulaştıkça zararlı hale geliyor. Diğer besinlerde olduğu gibi pekmezin kaynatma ve saklama koşullarında dikkat edilmezse, kanserojen maddeler ortaya çıkabiliyor. Yüksek miktarda şeker ve protein içeren besinler fazla miktarda kaynatmaya yani ısıl işleme tabi tutulduğunda, esmerleşmesi söz konusu olur. Bu maillard reaksiyonu olarak tanımlanır. Isıl işlem sonucunda rengi koyulaşan tüm besin maddelerinde bu reaksiyonla kanserojen özelliği olan hidroksimetifurfural yani HMF oluşur. Bu yüzden koyu pekmezin renginin koyuluğu orantısında HMF miktarı artar.

Koyu pekmez zararlı mı?

HMF oranı besin maddesinin kalitesi açısından, sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Pekmezin kalitesi HMF oranıyla değerlendirilir. Bu konuda Avrupa Birliği standartlarına göre kabul edilen HMF limitleri pekmezde 70 mg/kg değerindedir. Bu pekmezin dışındaki bal, meyve suyu, reçel gibi besinlerde de belli bir değerde olmalıdır.

Pekmez bilinçsiz şekilde yüksek ısılarda kaynatıldığında, içeriğinde oluşan bu bileşikler sağlık açısından risk oluşturur. Bu şekilde ortaya çıkan serbest radikaller vücutta çeşitli hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir. Bu yüzden pekmezde HMF sınırı aşılmamalıdır.

Yüksek sıcaklarda üretilmiş rengi koyulaşmış olan pekmezler tehlikelidir

Düşük sıcaklıklarda üretilmiş olan pekmezlerin rengi koyulaşmadığından HMF oranı düşük, yüksek sıcaklıklarda üretilen pekmezlerin ise HMF oranı yüksek olduğundan rengi de koyu olur. HMF oranının düşük olması için, pekmezin vakumla üretilmesi uygun görülür. HMF oranının yüksek olması pekmezin türüne göre değil, tamamen pekmezin üretim yöntemine bağlı olarak değişir. Bu nedenle pekmez satın alırken renginin koyu olmamasına dikkat edilmelidir.

Pekmez güneş ışığında da saklanmamalıdır

Pekmezde HMF oranının yüksekliği sadece üretim aşamasından kaynaklanmaz. Aynı zamanda direk güneş ışığına maruz kalmış, bu şekilde depolanmış olan pekmezlerde de HMF oranı yükselebilir. Bu yüzden pekmezin hem üretim hem de depolama aşamalarına dikkat edilmelidir. Uygun şekilde üretilmeli, ambalajlanmalı ve saklanmalıdır. Evlerde bile pekmez açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Güneş ışığı alan yere konmamalıdır. Satın alırken koyu pekmez tercih edilmemelidir.

Koyu Pekmez Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Dut Pekmezi Kaç Kalori?

Hamilelikte Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kayısı Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Pekmez Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Andız Pekmezi Zararları Nelerdir?

Andız Pekmezi Zararları Nelerdir?

Güncel

Pekmez Besin Değeri?

Pekmez Besin Değeri?

Pekmez Kaç Kalori?

Pekmez Kaç Kalori?

Kiraz Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Tahin Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

İncir Pekmezi Nasıl Yapılır?

İncir Pekmezi Nasıl Yapılır?

Hünnap Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hünnap Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilir mi?

6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilir mi?

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Pekmez Mideye İyi Gelir mi?

Pekmez Mideye İyi Gelir mi?

Ancora Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Ancora Pekmez Tarifi ve Malzemeleri

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Pekmez Toprağı Türleri ve Özellikleri

Pekmez Toprağı Türleri ve Özellikleri

Dut Pekmezi Besin Değeri

Dut Pekmezi Besin Değeri

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Üzüm Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Gezo Pekmezi Nasıl Yapılır?

Gezo Pekmezi Nasıl Yapılır?

Keçiboynuzu Pekmezi Öksürüğe İyi Gelir mi?

Keçiboynuzu Pekmezi Öksürüğe İyi Gelir mi?

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Pekmezi Neye İyi Gelir?

Keçiboynuzu Pekmezi Neye İyi Gelir?

Pekmez Süt Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Pekmez Süt Karışımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tahin Pekmez Oranı?

Tahin Pekmez Oranı?

Pekmez Bozulur Mu?

Pekmez Bozulur Mu?

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır?

Armut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Armut Pekmezi Tarifi ve Malzemeleri

Kara Üzüm Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara Üzüm Pekmezi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?