Dut Pekmezi

Dut Pekmezi

Dut pekmezi, hem beyaz hem de karadut ile yapılabilir. Başta mide ve bağırsak hastalıkları olmak üzere, çoğu hastalığın tedavisinde faydalı olduğundan, dut pekmezi şifalı özellikleriyle bilinmektedir. Özellikle soğuk algınlığı ve boğaz şişkinliğine iyi gelmektedir. Çünkü dut pekmezi bol miktarda C vitamini içermektedir. Kalp zayıflığında, bağırsak ve mide hastalıklarında dut pekmezi tüketilmesi tavsiye edilir. Siyah dut aynı zamanda guatr hastalığındaki olumlu etkileri ve kan yapıcı özelliğiyle bilinir. İdrar söktürücü özelliği, diş ve diş eti şişkinlikleri, bademcik iltihaplarına iyi gelmesi de dutun şifalı özelliklerindendir. Dut pekmezi aynı zamanda iştah açıcı ve vücuda zindelik verici etkiler yapar. Beyaz dut ise, ateşi düşürmekte, böbrek yağını eritmekte, kan şekerini düşürmekte etkilidir. Diğer pekmez türleri gibi kansızlık sorununa da iyi gelmektedir. Dut pekmezi de tüm bu yararlı etkilere sahiptir.

Dut pekmezi yapım aşamaları

Bu pekmez türü yöresel olarak değişik şekillerde yapılsa da, genellikle sonuçta aynı lezzette ve şifalı özellikte bir pekmez elde ediliyor. Pekmez yapımında öncelikle dut ağaçlarından dutların toplanması gerekiyor. Bunun için ağaçların altına valalar yani dut toplanırken yere açılan yaygılar açılır. Sallanan ağaçlardan dökülen dutlar, bakır kazanlarının içine konur. Bunun içine su konularak, odun ateşinde kaynatılmaya başlanır. Bir süre bu şekilde kaynatılan dut, içinde mineralleri, şekeri, vitaminleri suyuna verir. Daha sonra ocaktan alınan dutların süzme aşamasına geçilir.

Süzme aşamasında şeker çuvalı gibi dutların suyunun süzüleceği bir yere konur. Üzerine ağırlık konularak, suyun iyice süzülmesi sağlanır. Elde edilen şıra yeniden kazanlara alınarak kaynatılmaya başlanır. Arda karıştırılarak, üzerinde oluşturulan köpükler, kefler kepçeyle alınır. Dut şırası pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Bu kaynatma işlemi bazen güneş altında yapılır. Yani ocağa konmadan şıra kapların içine alınır ve güneşte bekletilir. Bu şekilde şıranın pekmez kıvamını alması beklenir. Bu yöntem tercih edildiğinde, dut pekmezi yapımı biraz daha uzun sürüyor. Çünkü şıranın koyulaşması için günlerce güneşte bekletilmesi gerekiyor. Bu yüzden şıra birden fazla kabın içine bölünüyor ve daha kısa sürede olgunlaşması sağlanıyor. Dut pekmezi olduktan sonra, en son olarak süzülerek kavanozlara konularak, tüketilmek üzere saklanır.

Son Güncelleme : 03.12.2018 02:02:58

Dut Pekmezi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Dut Pekmezi"
Evimin çatısı müsait olduğu için dut pekmezi yapmaya niyetlendim. Daha önce bir çok kez üzüm pekmezi yaptım. Bu konuda biraz tecrübeliyim. Benim bildiğim pekmez hep kırmızı olur. Acaba ağaçtan topladığım beyaz dut ile yapsam da rengi kırmızı olur mu? Yoksa rengi kırmızı yapmak için bir şey mi katılıyor?
Semiha . 10.09.2018 16:51:55
CEVAP YAZ
Pekmez Bozulur Mu
Pekmez Bozulur Mu
Pekmez bozulur mu, pekmez uygun koşullar altında saklanmadığında bozulma olasılığı olan bir besindir. Pekmez hangi meyveyle yapılırsa yapılsın, içeriğinde bol miktarda antioksidan ve mineral bulunur. Bu yüzden özellikle güneş alan bir yerde saklanmam...
Hangi Pekmez Kan Yapar
Hangi Pekmez Kan Yapar
Hangi Pekmez Kan Yapar; Pekmez hem karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Pekmezin içinde bulunan bir diğer öğe de krom dur. Hemen hemen tüm pekmez çeşitlerinde kan yapıcı özellik vardır. Fakat üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçi boynuzu pekmezi ve andıç pe...
Pekmez Süt Karışımı
Pekmez Süt Karışımı
Pekmez Süt Karışımı, Özellikle kış günleri çocuklara akşam yatmadan önce ya da sabah erken saatlerde anneler tarafından kan yapsın diye hazırlanan içecek.. Peki bu içecek aslında kan yapmaya ne kadar yararlı ya da bu şekilde içilmesinin kan yapmaya b...
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insanların reçel, bal, baklava yerine tükettiği bir üründür. Dut ağaçları bu nedenle oldukça kıyme...
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Pekmez kilo aldırır mı, kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişiler tükettiği gıdaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunu oldukça merak etmektedir. Sağlık açısından tam bir şifa kaynağı olan pekmezin kilo aldırıcı özelliğinin olup olmadığı da çoğu k...
Aç Karnına Pekmez
Aç Karnına Pekmez
Aç karnına pekmez, içeriğinde yer alan yüksek orandaki şeker nedeniyle pekmez hem karbonhidrat hem de enerji bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğinde yer alan potasyum, kalsiyum ve magnezyum vücudun ihtiyaç duyduğu oranın büyük bölümünü karşılamak iç...
1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori
1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori
1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori: Pekmez bir çok hastalığa iyi gelen özellikle kansızlık tedavisinde destekleyici besin olarak kullanılan bir üründür. 1 yemek kaşığı pekmez kaç kalori merak ediyorsanız üzüm pekmezi, dut pekmezi ve keçi boynuzu pekmez...
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli, Pekmez, eğer bu gıdaya karşı alerjileri yoksa çocukların ve bebeklerin sağlıklı bir yetişkin haline gelebilmeleri için, kalsiyum ve demir mineralleri sağlaması ve yoğun enerji deposu olması nedeniyle vazgeçilmez natü...
Üzüm Pekmezinin Faydaları
Üzüm Pekmezinin Faydaları
Üzüm Pekmezinin Faydaları, bünyesinde barındırdığı insan vücudu için oldukça gerekli olan değerli ve zengin besin maddelerinden kaynaklanmaktadır. Ülkemiz üzüm çeşitliliği ve yetiştirilmesi bakımından oldukça zenginliğe sahiptir. Bu anlamda yurdumuzd...
Yoğurt Pekmez Karışımı
Yoğurt Pekmez Karışımı
Yoğurt pekmez karışımı, Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı engelleyici naturel bir destek olan pekmez, süt veya süt ürünleriyle beraber tüketildiğine bu gıdaların demir emilimini azaltıcı tesirinden ötürü bu özelliğini kaybeder, yalnızca bir t...
Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir
Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir
Bebeklere pekmez kaçıncı ayda verilir, bebeklerin sağlıklı beslenmesi anneler için oldukça önemlidir. Özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdalara geçiş her zaman anneler için önemli olmuştur. Hangi besinlerin bebeklere verilebileceği, ne k...
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi
Hamilelikte keçiboynuzu pekmezi, her anne adayı hamileliği boyunca kan yapıcı gıdalar ve takviyeler kullanır. Bu genel olarak doktor tavsiyesi üzerine ve muayene sonucu onaylanır. Bir çok anne adayının kansızlık sorunu vardır, bunun üzerine ilaç takv...

 

Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Aç Karnına Pekmez
1 Yemek Kaşığı Pekmez Kaç Kalori
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
Üzüm Pekmezinin Faydaları
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Pekmez Kaçıncı Ayda Verilir
Hamilelikte Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Toprağı
Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Pekmez Limon Karışımı
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları
Şeker Pancarı Pekmezi
Armut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Pekmez Mideye İyi Gelirmi
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Tüketilmeli
Andız Pekmezi Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Keçiboynuzu Pekmezi Öksürüğe İyi Gelirmi
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Pekmez Çeşitleri
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi Kan Yaparmı
Tahin Pekmez Oranı
Popüler İçerik
Pekmez Toprağı
Pekmez Toprağı
Pekmez toprağı, içeriğinde % 50-90 kadar kireç bulunan beyaz renkte bir topraktır. Pekmez yapımında şıra çıkarma aşamasında şırayı durultmak amacıyla ...
Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı
Keçiboynuzu Pekmezi Kilo Aldırırmı
Keçiboynuzu pekmezi kilo aldırır mı, bir diğer adı ile harnup pekmezi ortalama 10 metre boylanabilen ve uzun ömürlü bir ağacın meyvesinden elde edilen...
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Pekmez Öksürüğe İyi Gelir mi, Eskilerden beri soğuk algınlığında ya da diğer boğazdan kaynaklanan sorunlar için çözüm pekmezde ya da pekmez ve karışım...
Pekmez Limon Karışımı
Pekmez Limon Karışımı
Pekmez Limon Karışımı, Kansızlık tedavisinde uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelen karışımlardan biri pekmez-limon karışımıdır. Üzümden üret...
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Zararları, Harnut olarak da bilinen keçiboynuzu ülkemizde özellikle de Akdeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen enerji deposu bir b...
Şeker Pancarı Pekmezi
Şeker Pancarı Pekmezi
Şeker pancarı pekmezi, Hiç bir katkı maddesi kullanılmadan sadece şeker pancarı ile yapılan doğal şeker pancarı pekmezi vücut için çok faydalıdır. Şek...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Pekmez Bozulur Mu
Hangi Pekmez Kan Yapar
Pekmez Süt Karışımı
Dut Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmez Kilo Aldırır Mı
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018