pekmez.gen.tr
pekmez
Sosyal Medyada Paylaş
Hamilelikte Pekmez Tüketimi
Karpuz Pekmezi
Tahin Pekmez Kaç Kalori
Aç Karnına Pekmez
Dut Pekmezi Kilo Aldırırmı
Pekmez Limon Karışımı
Dut Pekmezinin Faydaları
Pekmez Süt Karışımı
Ancora Pekmez
Pekmez Bozulur Mu
Keçiboynuzu Pekmezi Faydaları
Dut Pekmezi
Tahin Pekmez Kilo Aldırır Mı
Siyah Pekmez
Pekmez Öksürüğe İyi Gelirmi
Bal Pekmez
Andız Pekmezi Zararları
İncir Pekmezi Nasıl Yapılır
Bebeklere Hangi Pekmez Verilmeli
6 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Kavun Pekmezi Nasıl Yapılır
Pekmezin Zararları
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır
Hangi Pekmez Kan Yapar
Kiraz Pekmezi
Tahin Pekmez
En İyi Pekmez Hangisi
Keçiboynuzu Pekmezi
Pekmez Kan Yaparmı
Ardıç Pekmezi
Koyu Pekmez
Organik Pekmez
5 Aylık Bebeğe Pekmez Verilirmi
Yoğurt Pekmez Karışımı
Bebeklere Ne Zaman Pekmez Verilir
Tüm Sayfalar >>









Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut pekmezi nasıl yapılır, pekmez her zaman şifa kaynağı olarak tüketilmiş bir besindir. Özellikle mide sorunlarında özellikle tavsiye edilir. Geçmişte insanların reçel, bal, baklava yerine tükettiği bir üründür. Dut ağaçları bu nedenle oldukça kıymetli görülmüştür. Ağacın dibine düşen dutlar bile kuruduğunda, elenerek küplere basılırmış. Bu kış döneminde çerez olarak tüketilirmiş. Bunu badem ve cevizle tüketmek ayrı bir keyif olurmuş. Ülkemizin hemen her bölgesinde dut pekmezi yapılmakta ve tüketilmektedir. Yöresel olarak değişik usullerde yapılsa da, genellikle aynı işlemlerden geçirilen dut şifalı bir hale gelmektedir.

Dut pekmezinin yapılması için dir dut ağacından dutlar toplanmalıdır. Dut toplama ayrı bir sanattır diyebiliriz. Biri dut ağacına çıkacak, ağacı sallayacak. Altında 2-3 kişi bir çarşaf açacak ve dökülen dutlar zedelenmeden çarşafa dökülecek. Bunlar bir kovanın içine alınarak dut pekmezi yapımında kullanılacak. Kazanlarda odun ateşinde pişirilen dutlar oldukça zahmetli bir işlemden geçirilir. Yörelerde bu kalabalık bir grupla yapılır. Ancak yapılan işten büyük bir keyif alınır. Köylerimizde dut pekmezi yapımında bulunmanızı tavsiye ederiz. Bazı yörelerde kuru dutla yapılan pekmez, bazı yerlerde taze dutla yapılır. Ancak dutların biraz tatlı olması gerekir. Şeker oranı düşük olursa, pekmez yapımına pek uygun olmaz. Üstelik bunlarla yapılan pekmezde daha az ürün alınır.

Dut pekmezi yapımı

Dut pekmezini evde yapmak için, 1 ölçü taze dut ile 1 ölçü su kullanacaksınız. Dutun suyunun rahatça süzülmesi için bir düzenek hazırlayın. Temiz bir torbayı bir kasnağa geçirin. Bunu iki tane sopayla destekleyerek, sepet gibi bir yüksekliğin üzerine koyun. Bu şekilde dut daha rahatça süzülecektir.

Dutları ve suyu bir tencerenin içine alarak, kaynatmaya başlayın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan kefi delikli kepçeyle almalısınız. Kaynama dutun çiğ tadı gidinceye kadar, rengi iyice kızarıncaya kadar devam etmelidir. Bu yaklaşık 45 dakika sürer. Arada dutların tadına bakabilirsiniz. Dutların içindeki şekeri suya vermesi ve iyice tatsız hale gelmesi gerekiyor. Fakat dutlar suyun içinde dağılamamalıdır. Bu yüzden ağır ateşte pişirilmeli ve çok karıştırılmamalıdır. Hem suyunda fazla bulanık olmaması gerekir.

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır

Dut kaynama işlemi bitince, süzgeçten suyu süzülür. Süzgecin üzerine bir ağırlık koyarsanız, dutların içindeki su daha rahat süzülecektir. Suyu iyice süzülünce, bunu bir tencerenin içine alın. Yeniden ocağın üzerine aldığınız suyu kaynatmaya koyun. Kaynadıkça üzerinde oluşan köpükleri mutlaka almalısınız. Bu şekilde 10 dakika kadar kaynayan suyu daha sonra yayvan ve geniş kaplara paylaştırın. Bu kapların derin olmaması gerekiyor. Eğer kapları daha önceden hafif ıslatarak külle ovarsanız, dut pekmezinin ekşimesine engel olursunuz. Bu kapları güneş alan bir yere koyun. Güneşin fazla olması pekmezi daha hızlı olgunlaştıracak, ekşimesine engel olacaktır. Bekledikçe suyu azalan şırayı daha büyük kapların içine alın. En son olarak tek kabın içinde pekmezi toplayın. Güneşin altında 2-3 gün kadar daha bekleterek, dut pekmezini hazır hale getirin. Bu aşamada üzerinde sarımsı ve köpüklü bir tabaka oluşur. Bu yüzden en son pekmezin bir tülbentten süzülmesi gerekiyor. Daha sonra kavanozlara koyarak, dut pekmezini tüketmek üzere saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 25.08.2015 06:39:25

Dut Pekmezi Nasıl Yapılır Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Dut Pekmezi Nasıl Yapılır"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pekmezli Helva

Pekmezli Helva, yapımı çok kolay ve yemesi de çok güzel olan sağlıklı ve enerji kaynağı bir tatlı türüdür. Özellikle pekmezin faydaları da düşünülürse özellikle kış aylarında bol, bol yapılarak tüketilmesinin çok faydalı olacağını...

Siyah Pekmez

Siyah Pekmez, tut, üzüm, şeker pancarı, andız meyveleri gibi çeşitli ham maddelerin standart işlemlerden geçerek homojen hale getirilmesiyle yapılan doğal bir şuruptur. Tat ve kıvam seçme konusunda farklı zevkler doğrultusunda kiş...

Hamilelikte Pekmez

Hamilelikte pekmez, bilindiği üzere hamilelik dönemi, bayanların en özel ve en dikkat edilmesi gereken bir dönemdir.  Çünkü Cenabı Allah'ın kadınlara emanetleri kısacası can içinde canı barındırdıkları dönemi kapsar. Mucizevi şeki...

Pekmez Neye İyi Gelir

Pekmez neye iyi gelir, daha çok kış aylarında akla gelen pekmez, aslında yüzyıllardır bilinmekte ve hak ettiği değeri yeni yeni bulmaya başlamıştır. Son yıllarda uzmanlar pekmezden sıkça bahsetmekte ve her fırsatta faydalarına değ...

Bebekler İçin Pekmez

Bebekler İçin Pekmez: Pekmezler ağırlıklı olarak üzümlerden olabilceği gibi dut, incir erik gibi besinlerden elde edilerek yapılmaktadır. Bebekler için pekmez vermeden önce dikkat etmeniz gereken husus ise bebeğinizin bu besinlere...

Boynuz Pekmezinin Faydaları

Boynuz pekmezinin  faydaları, Boynuz pekmezi insan vücuduna sayısız fayda sağlayan zengin içerikli bir pekmez çeşididir. Boynuz pekmezi keçiboynuzundan elde edilir. Keçiboynuzu baklagiller ailesinin bir üyesidir ve Akdeniz iklimin...

Pekmez Helvası

Pekmez helvası: Pekmez helvası Anadolu' nun birçok yöresinde yapılan hafif ve besin değeri  yüksek olan bir tatlıdır. Pekmez tatlısı daha çok soğuk kış günlerinde yenmesi tavsiye edilir. Yapılması da oldukça pratiktir. Pekmez helv...

Fırında Tahin Pekmez

Fırında Tahin Pekmez, Türk milleti olarak bilinen bir gerçek varki tatlıyı çok seven bir milletiz. Tatlı denilince akan sular durur bizim için aynı zamanda tatlı işlerini yapmayı da yemeyi de çok sevmekteyiz. Her ne kadar sağlık a...

Keçiboynuzu Pekmezi Kalori

Keçiboynuzu pekmezi kalorisi 100 gramında 278 kcal'dir. Keçiboynuzu pekmezi, anemi rahatsızlığı ve kilo alma problemi olan kişiler tarafından miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de ol...

Doğal Pekmez

Doğal pekmez, pekmez çok sevilen ve bir çok faydası olduğu bilinen bir gıdadır ve dut üzüm keçi boynuzu gibi meyvelerden oldukça sık yapılır. Yapımı ise bu meyvelerin toplanıp temizlenip kaynatılması aşamalarından geçer. Pekmezin...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

pekmez, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Kasım - 2017